Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp: zo selecteert u als zzp’er de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Steeds meer zakelijke professionals (zzp) worden door hun opdrachtgever verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hoe vindt u nu de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp: waarom is het nodig?

Door toenemende complexiteit van de regelgeving in Nederland in combinatie met Europese wetgeving wordt het steeds makkelijker en (helaas) gebruikelijker om contractpartijen aansprakelijk te stellen voor vermogensschade. Steeds meer zzp’ers worden daarom door hun opdrachtgever of bemiddelingsbureau verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld om professionals te beschermen tegen aansprakelijkheidsclaims van klanten bij financiële schade als gevolg van een beroepsfout, nalatigheid, verzuim of vergissing.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  1. Check uw werkervaring en opleiding
    De meeste beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars hanteren acceptatierichtlijnen en accepteren dus niet iedereen. Hierop zijn uitzonderingen. Verzekeraar Hiscox met haar pre priced proposals kent geen opleidings- en ervaringseis maar is hierdoor vaak net iets duurder dan verzekeraars die wel kijken naar relevante opleiding en ervaring.
  2. Is de beroepsomschrijving van de te verzekeren werkzaamheden volledig?
    De meeste verzekeraars hebben voor de veel voorkomende beroepen standaard premies zzp BAV beschikbaar gesteld. Nadeel van deze standaard mogelijkheden is dat hiermee mogelijk niet al uw activiteiten zijn verzekerd. Een voordeel is dat het offreren makkelijker en hierdoor (soms) sneller gaat. Een misverstand hierbij is dat maatwerk met exacte beschrijving van de werkzaamheden duurder is. Dit is vaak niet het geval, het duurt alleen net iets langer voordat u een maatwerk offerte in huis heeft (gemiddeld 1-3 werkdagen).
  3. Is inloopdekking gewenst voor al uitgevoerde werkzaamheden uit het verleden?
    Sommige verzekeraars zoals HDI en Markel bieden standaard en kosteloos voor zzp’ers beroepsaansprakelijkheidsverzekering volledige inloopdekking, ook als er geen sprake is van een voorliggende polis. Verzekeraars Hiscox en Allianz bieden alleen inloopdekking als er sprake is van een voorliggende polis of indien u kiest voor 1 jaar inloopdekking tegen eenmalige betaling van 35% van de premie.
  4. Volstaat het dekkingsgebied?
    Bedient u als zzp’er alleen Nederlandse opdrachtgevers of heeft u ook opdrachtgevers in het buitenland en onder buitenlands recht? Let in dit laatste geval goed op of het dekkingsgebied volstaat. Zeker als u ook opdrachtgevers buiten de EU heeft is alertheid geboden. Heeft u ook opdrachtgevers vanuit USA of Canada? Zoek dan direct ondersteuning van een deskundig adviseur en laat u begeleiden in uw zoektocht naar een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Schakel een professionele adviseur in

Er bestaan beperkte mogelijkheden voor zzp’ers om direct een beroepsaansprakelijkheidsverzekering online af te sluiten. Vaak biedt men dit aan op basis van execution only dienstverlening waarbij u zelf de adviseur bent. Als er iets niet klopt is het uw eigen fout. Bij inschakeling van een adviseur ontstaat er een zorgplicht bij deze adviseur bij de zoektocht naar de best passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Meestal tegen exact dezelfde premie als op basis van execution only dienstverlening of zelfs goedkoper!

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP vergelijken

BAVspecialist.nl Henst & Lunsen heeft vrijwel alle beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt beschikbaar. Bent u op zoek naar de best passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Stuur dan uw offerteverzoek in. Mocht u al een lopende polis hebben dan kunnen de adviseurs van Henst & Lunsen altijd een gratis en vrijblijvende scan doen of dit beter kan. Maak er gebruik van! Dit is ons dagelijks werk.

Tips bij het vergelijken van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

  • Heeft u in het verleden al ergens een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten als zzp’er? Vaak is de premie in combinatie met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voordeliger.
  • Verwacht u een snelle omzetstijging? Laat u dan adviseren door een pro actieve adviseur die ook bij omzetstijging kijkt of u nog bij de beste aanbieder zit.

Het vergelijken en kiezen van de juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering als ZZP'er vraagt om een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Uw werkervaring, de specificatie van uw werkzaamheden en de noodzaak van inloopdekking spelen allemaal een rol. Met deze tips bent u beter voorbereid om een weloverwogen keuze te maken die aansluit bij uw specifieke behoeften en situatie. En heeft u toch vragen? Het is altijd mogelijk even te sparren met onze adviseurs. U kunt hen telefonisch bereiken tijdens kantooruren op 0342-401945.



Meer nieuws over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering­en

12-09-2024

Indexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”

Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.

Lees verder
24-09-2024

Nieuw bij Markel; beroepsaansprakelijkheid voor ICT ondernemingen zonder foutdefinitie

Verzekeraar Markel introduceert een nieuwe beroepsaansprakelijkheids-verzekering voor in Nederland gevestigde ICT-bedrijven en -professionals.

Lees verder
16-10-2024

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Als u als professional advies geeft of diensten verleent, kunt u fouten maken. Deze fouten kunnen leiden tot financiële schade bij uw klanten, waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen dit soort risico’s. Maar is deze verzekering verplicht? In deze blog bespreken we het belang en de verplichting van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees verder