De beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers in de zorg

Een goede BAV verzekering is van groot belang voor zorgprofessionals die als zelfstandige werken, maar wat houdt beroepsaansprakelijkheid voor zzp'ers in de zorg eigenlijk in en waar moet u op letten bij het vergelijken en afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? We leggen het aan u uit in deze blog.


Als zzp’er in de zorg draagt u een grote verantwoordelijkheid. U zorgt dagelijks voor de gezondheid en het welzijn van anderen. Ondanks uw expertise en zorgvuldigheid, kan er altijd iets misgaan. Een vergissing of fout kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor de patiënt, maar ook voor uw onderneming. Daarom is een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar voor zzp'ers in de zorg.

Vaak is dit ook een vereiste van de opdrachtgever of het bemiddelingsbureau.In deze blog bespreken we wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor zorgprofessionals die als zelfstandige werken en hoe u de beste polis voor uw situatie kunt kiezen.

Beroepsaansprakelijkheid als ZZP’er in de zorg

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van beroepsfouten waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een verkeerde diagnose, een fout in de behandeling of onjuiste adviezen. Als deze fouten leiden tot schade bij een patiënt, kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld. De kosten van een schadevergoeding kunnen hoog oplopen en zelfs het voortbestaan van uw onderneming bedreigen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten gedekt. Gezien de aard van het werk is het afsluiten van een BAV verzekering is voor zzp'ers in de zorg zeer raadzaam.

Waarom is een BAV belangrijk voor ZZP’ers in de zorg?

Als zzp'er in de zorg werkt u vaak met kwetsbare mensen. Een fout kan niet alleen leiden tot financiële schade, maar ook tot fysieke of psychische schade bij een patiënt. Zorgverleners worden steeds vaker juridisch aangesproken op fouten, waardoor het risico op claims toeneemt.

Daarnaast bent u als zelfstandige persoonlijk verantwoordelijk voor uw daden. Zonder de bescherming van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunnen de financiële gevolgen van een claim direct uw privévermogen aantasten. Een goede verzekering biedt dan ook gemoedsrust: u kunt uw werk uitvoeren in de wetenschap dat u goed bent beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg vergelijken

Bij het vergelijken en afsluiten van de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden:
  1. Dekking en uitsluitingen: zorg ervoor dat de verzekering een brede dekking biedt die specifiek is afgestemd op de risico’s in uw vakgebied. Controleer ook de uitsluitingen in de polis. Sommige verzekeringen sluiten bijvoorbeeld claims uit die voortvloeien uit het werken buiten je expertisegebied of bieden geen dekking tegen opzichtschade (het verantwoordelijk zijn als zorgverlener voor de eigendommen van patiënten).
  2. Verzekerd bedrag: het verzekerd bedrag is het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij een claim. Voor zzp’ers in de zorg kan dit bedrag variëren afhankelijk van de aard van het werk en de mogelijke risico’s. Een hogere dekking biedt meer zekerheid, maar gaat vaak gepaard met hogere premies.
  3. Juridische bijstand: een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt vaak ook juridische bijstand. Dit kan van onschatbare waarde zijn als u wordt aangeklaagd en juridische stappen moet ondernemen om uzelf te verdedigen.
  4. Premie: de premie is een belangrijke factor, maar mag niet de enige zijn waarop u uw keuze baseert. Goedkopere verzekeringen bieden mogelijk minder dekking of hebben meer uitsluitingen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de premie en de geboden dekking.

Aanbevolen verzekeraars voor zelfstandigen in de zorg

Hoewel er veel aanbieders zijn van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen, staan enkele verzekeraars bekend om hun expertise in de zorgsector en hun uitgebreide dekking:
  • HDI: verzekeraar HDI biedt beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen met een ruime dekking inclusief Wkkgz) en verschillende aanvullende opties voor zorgprofessionals en (para)medische beroepen. Ze hebben een sterke focus op de zorgsector en begrijpen de unieke risico's waar u als zorgverlener mee te maken kunt krijgen.
  • Markel Nederland: Markel is een specialist in beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen en biedt polissen aan die speciaal zijn afgestemd op zorgverleners. Hun dekking is uitgebreid (Wkkgz is ook meeverzekerd) en ze bieden optioneel ook juridische bijstand (Vangnet voor Verweer) aan waarbij tuchtrecht is meeverzekerd. Markel is in staat betaalbaar maatwerk te leveren.
  • Nationale Nederlanden: deze verzekeraar biedt flexibele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen inclusief dekking beroepsaansprakelijkheid. Ze staan bekend om hun goede klantenservice en duidelijke polisvoorwaarden.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor iedere zzp’er in de zorg. Het beschermt u tegen de financiële risico's van fouten en geeft u de gemoedsrust om uw werk met vertrouwen uit te voeren. Bij het kiezen van de beste verzekering is het belangrijk om te letten op de dekking, het verzekerd bedrag, en eventuele aanvullende opties. Neem de tijd om verschillende aanbieders te vergelijken en laat u adviseren door een specialist. De specialisten van Bavspecialist.nl helpen u graag bij het selecteren van de verzekering die het beste past bij uw situatie en risicoprofiel. Vraag hier een offerte aan of neem contact met ons op.

Door de juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen, zorgt u ervoor dat u als zzp’er in de zorg goed bent beschermd tegen de financiële gevolgen van beroepsfouten. Zo kunt u met een gerust hart doen waar u goed in bent: zorg verlenen aan mensen die het nodig hebben.

Meer nieuws over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering­en

11-09-2024

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp: zo selecteert u als zzp’er de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Steeds meer zakelijke professionals (zzp) worden door hun opdrachtgever verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hoe vindt u nu de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Lees verder
12-09-2024

Indexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”

Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.

Lees verder
24-09-2024

Nieuw bij Markel; beroepsaansprakelijkheid voor ICT ondernemingen zonder foutdefinitie

Verzekeraar Markel introduceert een nieuwe beroepsaansprakelijkheids-verzekering voor in Nederland gevestigde ICT-bedrijven en -professionals.

Lees verder
16-10-2024

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Als u als professional advies geeft of diensten verleent, kunt u fouten maken. Deze fouten kunnen leiden tot financiële schade bij uw klanten, waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen dit soort risico’s. Maar is deze verzekering verplicht? In deze blog bespreken we het belang en de verplichting van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees verder