De beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers in de zorg
Een goede BAV verzekering is van groot belang voor zorgprofessionals die als zelfstandige werken, maar wat houdt beroepsaansprakelijkheid voor zzp'ers in de zorg eigenlijk in en waar moet u op letten bij het vergelijken en afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? We leggen het aan u uit in deze blog.
Beroepsaansprakelijkheid als ZZP’er in de zorg
Waarom is een BAV belangrijk voor ZZP’ers in de zorg?
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP zorg vergelijken
- Dekking en uitsluitingen: zorg ervoor dat de verzekering een brede dekking biedt die specifiek is afgestemd op de risico’s in uw vakgebied. Controleer ook de uitsluitingen in de polis. Sommige verzekeringen sluiten bijvoorbeeld claims uit die voortvloeien uit het werken buiten je expertisegebied of bieden geen dekking tegen opzichtschade (het verantwoordelijk zijn als zorgverlener voor de eigendommen van patiënten).
- Verzekerd bedrag: het verzekerd bedrag is het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij een claim. Voor zzp’ers in de zorg kan dit bedrag variëren afhankelijk van de aard van het werk en de mogelijke risico’s. Een hogere dekking biedt meer zekerheid, maar gaat vaak gepaard met hogere premies.
- Juridische bijstand: een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt vaak ook juridische bijstand. Dit kan van onschatbare waarde zijn als u wordt aangeklaagd en juridische stappen moet ondernemen om uzelf te verdedigen.
- Premie: de premie is een belangrijke factor, maar mag niet de enige zijn waarop u uw keuze baseert. Goedkopere verzekeringen bieden mogelijk minder dekking of hebben meer uitsluitingen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de premie en de geboden dekking.
Aanbevolen verzekeraars voor zelfstandigen in de zorg
- HDI: verzekeraar HDI biedt beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen met een ruime dekking inclusief Wkkgz) en verschillende aanvullende opties voor zorgprofessionals en (para)medische beroepen. Ze hebben een sterke focus op de zorgsector en begrijpen de unieke risico's waar u als zorgverlener mee te maken kunt krijgen.
- Markel Nederland: Markel is een specialist in beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen en biedt polissen aan die speciaal zijn afgestemd op zorgverleners. Hun dekking is uitgebreid (Wkkgz is ook meeverzekerd) en ze bieden optioneel ook juridische bijstand (Vangnet voor Verweer) aan waarbij tuchtrecht is meeverzekerd. Markel is in staat betaalbaar maatwerk te leveren.
- Nationale Nederlanden: deze verzekeraar biedt flexibele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen inclusief dekking beroepsaansprakelijkheid. Ze staan bekend om hun goede klantenservice en duidelijke polisvoorwaarden.
Meer nieuws over beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp: zo selecteert u als zzp’er de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Steeds meer zakelijke professionals (zzp) worden door hun opdrachtgever verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hoe vindt u nu de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
Lees verderIndexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”
Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.
Lees verderNieuw bij Markel; beroepsaansprakelijkheid voor ICT ondernemingen zonder foutdefinitie
Verzekeraar Markel introduceert een nieuwe beroepsaansprakelijkheids-verzekering voor in Nederland gevestigde ICT-bedrijven en -professionals.
Lees verderIs een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Als u als professional advies geeft of diensten verleent, kunt u fouten maken. Deze fouten kunnen leiden tot financiële schade bij uw klanten, waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen dit soort risico’s. Maar is deze verzekering verplicht? In deze blog bespreken we het belang en de verplichting van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Lees verderClausule waarneming beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen Curatoren, Bewindvoerders en Mentoren niet standaard geregeld
Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM toetst of er “formeel en in polis dekking” sprake is van dekking in geval van waarneming.
Lees verder