Indexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”

Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.

Hoewel de verzekerde bedragen in de afgelopen 15 jaar regelmatig zijn geïndexeerd, is de verhoging van de verzekerde bedragen dit keer erg hoog. In voorgaande jaren heeft HDI deze aanpassingen vaak kosteloos of tegen een minimale toeslag kunnen doorvoeren. Echter, vanwege de hoogte van de huidige indexatie, is HDI genoodzaakt om de premie van haar beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor financieel dienstverleners die bemiddelen in verzekeringen aan te passen.

Daarnaast voert HDI belangrijke veranderingen door in haar polissen:

Transparante premiegrondslag

HDI stapt, waar mogelijk, over van een premie gebaseerd op kantoorbezetting (FTE) naar een op omzet gebaseerde premie. Dit maakt de premieberekening eenvoudiger en inzichtelijker. Hierdoor vervalt het gestaffelde eigen risico o.b.v. kantoorbezettting en hanteert HDI een vast bedrag per aanspraak.

Vernieuwde voorwaarden

Indien nog niet gebeurd, zal HDI uw verzekering omzetten naar haar nieuwste BAV.ATP.2.S-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn overzichtelijker en bevatten extra dekkingen. Enkele van de belangrijkste verbeteringen zijn:

U ontvangt t.z.t. een volledige verschillenlijst toe wanneer u het polisaanhangsel ontvangt, zodat u precies weet wat er verandert.

In het uitzonderlijke geval dat de nieuwe voorwaarden een beperking met zich meebrengen, zal HDI een speciale clausule opnemen die garandeert dat de ruimere, oude dekking nog tot 9 oktober 2026 van kracht blijft. Dit biedt u twee jaar extra bescherming.

  • uitgebreide cyberaansprakelijkheidsdekking voor door derden geleden vermogensschade
  • gunstigere eigen risico's bij schikkingen
  • volledig claims made dekking
  • dekking voor voormalige verzekerden
  • aanvullende dekking voor kosten aanwezigheid gerechtelijke procedure

Meer nieuws over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering­en

24-09-2024

Nieuw bij Markel; beroepsaansprakelijkheid voor ICT ondernemingen zonder foutdefinitie

Verzekeraar Markel introduceert een nieuwe beroepsaansprakelijkheids-verzekering voor in Nederland gevestigde ICT-bedrijven en -professionals.

Lees verder
16-10-2024

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Als u als professional advies geeft of diensten verleent, kunt u fouten maken. Deze fouten kunnen leiden tot financiële schade bij uw klanten, waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen dit soort risico’s. Maar is deze verzekering verplicht? In deze blog bespreken we het belang en de verplichting van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees verder